Dezvăluirea despre Huawei care ar putea distruge compania

de: Teodora Tudosie
22 07. 2019

Huawei a trebuit să facă față multor acuzații, în special din partea SUA. Noi informații arată că acestea ar putea fi mai fondate decât credeai.

Compania chineză Huawei e din mai pe lista neagră a americanilor. Acum, aceștia par să aibă și mai multe motive pentru care să considere Huawwei o amenințare la securitatea națională. Un fost angajat Huawei a oferit recent documente care arată legături ascunse dintre companie și Coreea de Nord.

Cum a ajuns Huawei să aibă legătură cu Coreea de Nord?

Pe scurt, compania producătoare de echipamente de telecomunicații ar fi ajutat Coreea de Nord să-și construiască rețeaua wireless, furnizându-i echipament în acest sens. Ar fi colaborat cu statul asiatic în cadrul mai multor proiecte, pe o perioadă de cel puțin opt ani.

Huawei neagă aceste acuzații și spune că nu are afaceri în Coreea de Nord. Ce ar trebui să știi e că Statele Unite ale Americii impun companiilor să nu colaboreze cu țări ca Iran sau Coreea de Nord.

Toată această situație vizează direct și Statele Unite. America a pornit încă din 2016 investigații pentru a încerca să afle dacă Huawei a vândut mai departe tehnologii americane către Coreea de Nord. Chiar dacă echipamentul era construit de Huawei, compania a folosit tehnologii americane în componentele sale. Astfel, dacă Huawei ar fi trimis aceste echipamente către Coreea de Nord, ar fi încălcat legile Statelor Unite privind exporturile.

„Colaborarea cu regimuri precum Coreea de Nord care privează în mod regulat indivizii de drepturi umane fundamentale, mărește îngrijorarea”, spune un oficial din cadrul Departamentului de Stat din SUA.

Cât de veche e povestea colaborării cu Coreea de Nord

Înainte de 2008, Coreea de Nord avea dificultăți în ceea ce privește găsirea unei multinaționale dornice să construiască o rețea 3G într-un stat cu un mediu de business atât de riscant. Așa s-a născut Koryolink, un furnizor de servicii wireless creat în urma unei vizite secrete a liderului coreean de atunci, Kim Jong Il, la sediul Huawei din China.

Așa ar fi început colaborarea celor două state asiatice.

Panda International este o companie de stat cu un rol crucial în această schemă și un partener al Huawei. Astfel, Huawei a folosit Panda International ca acoperire pentru a putea oferi Coreei de Nord stații de bază, antene și alte piese de echipament necesare pentru crearea Koryolink.

Documentele arată implicarea Huawei în aducerea la viață a proiectului. Potrivit unui contract din 2008, Panda ar fi transportat echipamentul Huawei către un oraș de la granița nord-estică a Chinei. De acolo, echipamentul ajungea cu trenul în capitala nord-coreeană.

De asemenea, există și dovezi potrivit cărora Huawei a făcut afaceri și cu o altă companie chineză sancționată de autoritățile americane pentru import și export de bunuri către Coreea de Nord. Pentru a păstra totul secret, Huawei folosea un limbaj special. Coreea de Nord era cunoscută sub numele de cod A9 atât în documentele interne, dar și între angajații companiei.

Acuzațiile ar putea avea efecte majore și asupra licitațiilor din statele europene în ceea ce privește instalarea infrastructurii pentru rețeaua 5G. Compania chineză este una dintre cele care ar putea oferi rețea 5G în Europa, însă aceste acuzații ar putea adânci și mai tare suspiciunile de spionaj care se învârt în jurul companiei.